Este sau nu obligatorie vaccinarea angajaților împotriva COVID-19? Răspunsul Ministerului Sănătății pentru Avocatul Poporului – DOCUMENT

Este sau nu obligatorie vaccinarea angajaților împotriva COVID-19? Răspunsul Ministerului Sănătății pentru Avocatul Poporului - DOCUMENT
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 12/08/2021, 13:56

Autoritățile caută soluții pentru accelerarea campaniei de vaccinare, în contextul creșterii numărului de infecții cu COVID-19 și a apariției valului 4 al pandemiei, cu varianta Delta, însă nu pot obliga oamenii să se imunizeze împotriva voinței lor. Și asta pentru că vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară în România, după cum a transmis Ministerul Sănătății într-un răspuns la o solicitare adresată de Avocatul Poporului.

Ministerul Sănătății subliniază că, „potrivit Strategiei de vacinare împotriva COVID-19, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită”, potrivit unui răspuns al instituției pentru Avocatul Poporului, citat de profit.ro.

Condiționarea este „în afara cadrului legal”

Răspunsul Ministerului Sănătății este datat în 7 aprilie 2021 și a venit ca urmare a demersurilor întreprinse de instituția Avocatul Poporului privind obligativitatea vaccinării, dar și privind accesul la stagiile de practică pentru studenții nevaccinați ai facultăților de medicină, pentru care răspunsul venise cu două zile mai devreme.

Referindu-se la aspectele sesizate legate de obligarea angajaților de către angajatori pentru a efectua vaccinul, Ministerul Sănătății menționează că, potrivit Codului Muncii, „accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, iar persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament.

„Așadar, niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva COVID-19, vaccinarea este un act medicalpreventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva COVID-19 de către angajatori o pareciem în afara cadrului legal”, se arată în răspunsul semnat de secretarul general al Ministerului Sănătății. Aici fusese remisă adresa Avocatului Poporului transmisă de fapt Ministerului Muncii și Protecției Sociale, la finalul lunii februarie, conform documentului citat.

Sursa: AVP
Sursa: AVP

Prevederea e în vigoare, în contextul în care autoritățile promovează vaccinarea,  și fac apel la populație să își administreze serurile în schema completă, pentru a evita formele grave ale bolii, internarea sau decesele, în contextul semnelelor de alarmă privind valul 4 al pandemiei (Delta). Premierul, Florin Cîţu, a declarat, marţi, că persoanele care se vaccinează anti-COVID vor primi un voucher în valoare de 100 de lei.

În ceea ce îi privește pe medici, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a spus, joi, că a renunțat la emiterea ordinului privind testarea obligatorie, periodică, din bani proprii, la SARS-COV-2, a angajaților din domeniul sanitar care refuză vaccinarea. Ministrul a precizat că e mai bine ca o astfel de obligație să fie dezbătură în Parlament având în vedere că ministerul a realizat deja un proiect de lege.

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, 10 august, că 70% din medicii https://www.gandul.ro/diverse/ministerul-sanatatii-70-din-medicii-din-spitalele-publice-vaccinati-impotriva-covid-19-cum-arata-situatia-pe-judete-19673284  din spitalele publice sunt vaccinați împotriva COVID-19 (25.387 de medici din totalul de 36.312 încadrați), 69% (25.040 de medici) cu schemă completă. În total, 59.48% din personalul medical aflat în contact cu pacienții – medici, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri – din unitățile sanitare cu paturi din sistemul public este vaccinat împotriva COVID-19, 58.08% cu schemă completă și 1.4% cu prima doză. 1.79% nu au declarat statusul vaccinal. Datele au fost colectate de către direcțiile de sănătate publică la nivel național la finalul lunii iulie.

Informarea a venit la o zi după ce Federația Sanitas a transmis că decizia individuală de vaccinare poate fi amânată în cazul medicilor, în contextul în care peste 60% dintre angajații din spitalele publice – personal medical, TESA și administrativ – sunt vaccinați sau imunizați natural.

Pot studenții să facă stagii de practică dacă nu sunt vaccinați?

În același context, Ministerul Sănătății a răspuns la solicitarea directă adresată de Avocatul Poporului care reclamase, la jumătatea lunii martie 2021, că „studenții de la medicină nevaccinați nu sunt acceptați pentru stagiul de practică”, fără a preciza însă centrul universitare sau unitatea sanitară.

Și în această situațe, Ministerul Sănătății aprecia că este în afara cadrului legal condiționarea accesului la stagiul de practică de vaccinarea împotriva COVID-19.

„Accesul studenților Universităților de Medicnă și Farmacie din România în spitalele unde aceștia își desfășoară stagiile de practică nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Accesul studenților la cursuri și activitatea clinică la patul pacientului se face respectând normele de protecție stabilite prin legislația specifică și prin Metodologia de supraveghere COVID emisă de către Institutul Național de Sănătate Publică, dar necondiționat de vaccinarea împotriva SARS-CoV-2”, se arată în răspunsul semnat tot de secretarul general al MS.

Sursa: AVP
Sursa: AVP
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Planta care ar putea încetini îmbătrânirea și reduce riscul de Alzheimer
×